Cuma, Haziran 15, 2012

Fırında Yeşil Kuşkonmaz

Bir kuşkonmazlı tarif daha. En kolayından en lezzetlisinden. Fırında kuşkonmaz çok kolay fakat mutfak kültüründe hatırlı bir tarif. 


Fırında Yeşil Kuşkonmaz
500 gr yeşil kuşkonmaz
3 kaşık tereyağı
50 gr ince rendelenmiş parmezan peyniri
Tuz, karabiber
Kuşkonmazları altından yaklaşık bir santim kestikten sonra üçte birinin alt kısmını patates soyacağı ile soyun. Tuzlu suda kuskonmazları yaklaşık 8 dakika haşlayın.
Fırını ısıtın ve ızgara ayarını açın. Süzüp yağlı kağıt serdiğiniz bir ograten kalıbına yerleştirdiğiniz kuşkonmazların üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin. Parmezan peynirini üzerine serpiştirin. Önceden ızgara ayarında 200 dereceye ısıtılmış fırında 5 dakika pişirin ve karabiber serperek hemen servis edin.

Öneri: Zeytinli ekmek ile yenilebilir.

Pazartesi, Haziran 04, 2012

Kuşkonmaz Mevsimi Geçmeden


Twitter'de bir takipcim risotto tarifi sorunca sayfamdan link vermek istedim. Fakat bir de ne göreyim benim gibi sik sik risotto yapan birinin risotto tarifi yok site de;) Mevsimi uygun oldugu icin gazetede yayinladiklarimdan kuskonmazli risottoyu hemen eklemek istedim. 
"Nisan ayının ortasından bu yana her yerde gözümüze ilişen kuşkonmazlar için tarif vermenin vakti geldi. (...) Kuşkonmazlı risotto ise risotto severler için güzel bir alternatif. (...)Kuşkonmaz mevsimin Haziran sonunda biteceğini hatırlatarak, Özdemir Asaf`ın bu sebzeden ilham alarak yazdığı bir şiiri paylaşmak istiyorum sizinle." IZ 104/2011

Kuşkonmaz
Kuşlar,
Kanatları gereği;
Uçtuklarından;
Uçarken,
Daldan dala konduklarından;
Unuturlar kondukları dalları…
Unuturlar ama;
Ağaçlar, çiçekler,
Yaprakları gereği,
Kuşları unutmazlar;
Uçamadıklarından…
Kuşkonmaz, kuşkonmaz.
Seni seviyorum!
Sen de biliyorsun…
Kuşlar kondukları dalları unutmaz.
Sen kuşlara iyi bir ders veriyorsun.
Onlarla;
Dallar kondukları kuşları unutmaz
gibilerden;
Alay ediyorsun;
Konamadıklarından.


Yeşil Kuşkonmazlı Risotto
500gr yeşil kuşkonmaz
1 soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
300gr risotto pirinci
800ml sebze suyu
200ml çiğ krema (yoksa sebze suyu)
1 yemek kaşığı tereyağı
6 yemek kaşığı ince kesilmiş parmezan peyniri
Yeşil kuşkonmazların altından yaklaşık bir santim kestikten sonra üçte birinin alt kısmını patates soyacağı ile soyun. Yemeklik parçalara bölün. Kalın kuşkonmazları veya kalın bölümlerini ortadan bölün. Soğanı yemeklik ince doğrayın. Risottoyu yapacağınız derin tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanları içinde öldürün. Pirinci ekleyin ve biraz birlikte pirinçler parlayana kadar kavurun. Bir bardak sebze suyundan ilave edin. Kuşkonmazları da ekleyin. Yavaş yavaş sebze suyunu sürekli karıştırarak suyunu çektikçe ekleyin.
20 dakika kadar orta ısıda bu işleme devam edin. Sebze suyu bittikten sonra çiğ kremayı ekleyip karıştırın. Tereyağını ve peynirin yarısını ilave edin. Tuz karabiberle tatlandırın. Hala özlü ve kremamsı bir şekildeyken servis edin. Servis öncesinde üzerine kalan peyniri serpiştirin.
Öneri: Sofrada illa ki et istenirse risottonun yanına pirzola kızartılabilir.