Perşembe, Mayıs 10, 2012

Bärlauch’lu Ispanak Rulo

"İsviçre’nin tanınmış yazarı Martin Suter’in en son romanlarından “Der Koch”( aşçı)yı okursanız hemen ilk paragrafta restoran mutfağında geçen bir sahne ile karşılaşacaksınız. Burada uskumru balığının yanına Bärlauch’lu bir köpük kreması hazırlandığını anlatıyor. Tam mevsimi olan bir yeşillik Bärlauch. Bu yeşilliğin türkçesi yaban sarımsağı, ayı sarımsağı orman sarımsağı, cadısoğanı veya çoban sarımsağı gibi isimler. Bu aralar ormanlarda, hatta otoyolda sarımsaksı bir kokuyla karşılaşırsarnız ağaçların arasındaki yerleri kaplamış yeşilliklere bir göz atın. Müge (inci) çiçeğinin yapraklarına benzeyen bir yeşilliktir yaban sarımsağı. Fakat dikkat etmelisiniz müğe çiçeğinin yaprakları ile karıştırmamaya, zira bunlar zehirlidir. Yaban sarımsağının çiçeklenmeden toplanan taze yaprakları ise bilakis çok sağlıklı bir bitki olarak tanınıyor. İsviçre’nin meşhur herbalistti Künzli bu bitkinin yararlarını özellikle vurgulamış: “Bu bitki, tüm bedeni temizler, zararlı maddeleri dışarı atar, sağlıklı kan yaptırır, zehirli maddeleri öldürür ve dışarı atar. Oldum olası hastalıklı kişiler, liken hastaları, soluk benizliler..ve romatizma hastalığına yakalananlar, ayı sarımsağına altın gibi değer vermelidir. Yeryüzündeki başka hiçbir bitki, midenin, bağırsakların ve kanın temizlenmesinde böylesine etkili değildir."*
Sarımsak ve soğanın kullanıldığı her yerde kullanılabileceği gibi yaban sarımsağı haşlanmış patates üzerine, somon balığıyla ve maydanozun yeşil kullanıldığı bazı yerlere de çok yakışır. Gölgeli ve nemli tarla, yol kenarlarında ve yapraklı ağaç ormanlarının içinde kendiniz toplayabileceğiniz gibi marketlerden de almanız mümkün bu yeşilliği. Ben sizin için geçen hafta sevilen ıspanak rulomun içinde kullandım yaban sarımsağını ve çok sevildi. Tarifini vereceğim bu rulo füme somon (Räucherlachs) içeriyor fakat siz füme somon sevmiyorsanız, kurutulmuş domatesle veya pastırmalı da hazırlayabilirsiniz. Rulonuzu birgün veya bir gece önceden hazırlamanızı ve Bärlauch’la tanışmıyorsanız bu haftasonu bir ormana geziye gitmenizi tavsiye ediyorum! Şimdiden iyi gezmeler ve güzel keşifler!
(*Kräuterpfarrer Johann Künzli : "Die Pflanze(Bärlauch) reinigt den ganzen Leib, treibt kranke [...] Stoffe aus, macht gesundes Blut, vertreibt und tötet giftige Stoffe. Ewig kränkelnde Leute, [...] und Rheumatische sollten den Bärlauch verehren wie Gold. Kein Kraut der Erde ist so wirksam zur Reinigung von Magen, Gedärmen und Blut [...].")" IZ 148
Tarif beni takip edenlerin daha önceden tanidiklari bir tarif. Bir iki degisiklik disinda. Hatta sonradan Türkiye'de bir dergide yayinlandiktan sonra internette hit olan bir tarif;)
Bärlauch’lu Ispanak Rulo
Taban için:
400g ıspanak püre*
3 -4 yemek kaşığı galeta unu
4 yumurta tuz,
taze çekilmiş karabiber,
taze rendelenmiş muskat cevizi
 Ispanağı, galeta ununu ve yumurta sarılarını karıştırın. Tuz, karabiber ve muskat cevizi ile tatlandırın. Yumurta beyazlarını kar haline gelene kadar çırpın ve harca dikkatlice ekleyin. Yağlı kağıt üzerine fırın tepsisine düzelterek sürün. Fanlı fırında 170° de 18-20 dakika fırınlayın. Pişince bir mutfak bezine ters yüz çevirip yağlı kağıdı çıkarıp rulo şeklinde kıvırın. Soğumaya bırakın.
Kreması için:
100 gr füme somon
250 gr labne peyniri (Frischkäse)
bir avuç ince doğranmış yaban sarımsağı
 ½ demet ince doğranmış maydanoz
½ demet ince doğranmış dağ kekiği
 250gr (Mager)quark
150-180 gr ekşi krema (saurer Halbrahm)
Quark’ı, labne peynirini, Halbrahm’ı, tuzu, karabiberi ve yeşillikleri ekleyip karıştırın. Somonu ince ince kesip ilave edin. Düz şekilde açılan ruloya kremayı sürün ve tekrar dolayın. Üzerini kapatarak bir gece buzdolabında dinlendirip dilimlere keserek servis ediniz. Afiyet Olsun!
*Ben derindondurulmus katkısız yaprak alıp blenderden geçiriyorum.