Salı, Ekim 25, 2011

Badem Krokantlı Elmalı Kek

"Sonbaharın ilk merhabası Eylül ayını da geride bıraktık. Doğa yavaş yavaş yeşilden altın sarısına, sonbahar kırmızısına bürünürken balkabakları, ayvalar, narlar tezgahlarda yerlerini almaya başladı. Şimdiden sıcak kestaneler de şehir içinde merhaba dedi alıcılarına. Sonbaharın en bol meyvelerinden elmalar cömert ağaçların dallarından toplanıp kışa saklamak için kasalanmaya başlandı.
...
Sonbaharın serinleyen havasına rağmen büründüğü sıcacık renkleri ünlü çocuk kitabı kahramanı Frederick’in yaptığı gibi sizde bol bol içinize toparlayın, biriktirin. Bolluğun mevsimi sonbaharda hersey afiyet bereket olsun!" 6. Ekim 2011

Tarifin orjinali: Petra'da

Pazar, Ekim 09, 2011

Saraylı Lokum Kurabiye

Bazen bazı insanlar hiç yorulmazmış gibi görünseler de onlar da yoruluyor. Ben bu aralar çok yoruluyorum. Birçok işi bir arada yapabilmek sadece oturmuş bir zamanlama ve günlük hayat akışı ile mümkün. Hastalık ve daha başka türlü programlar alışıla gelmiş zamanı en efektif kullandığınız düzenizi bazen bozabiliyor. Bu istisnai durumlarda ise az iş çok vakit istiyor; işte böyle bir durumda herşeye yetişemeyip yoruluyorsunuz. Yoruldukca yaptığınız işlerden zevk almak yerine kendinizi bunları yapmak için motive etmeğe ekstra enerji sarfetmeniz gerekiyor ki zaten o an için az olan bir kaynaktan beslenmek demek bu. İki-üç hafta önce anlattığım çocuk kitabı içeriğine tam benzemese de bu sabah kendi halim onu hatırlattı bana.
Yakın bir zamanda benim de benzer bir duyguyu yaşayabileceğimi hesaba katmamış olacağım ki yeni bir haftaya başlarken kendimi yorgun ve dalgın bulunca çok şaşırdım. İşte tam şimdi yakınımda bir fransız Biscuiterie (sadece kurabiye satan pastane) olsun ben de bir bardak kahveyle leziz kurabiyelerle yorgunluğumu ve dalgınlığımı dağıtayım isterdim. Onun yerine size Mutfak Hatiralari sayfasından görüp denediğim bizim evde çok sevilen „saraylı lokum kurabiyesi“ tarifi vererek bunu yapmaya çalışıyorum. Hayat her zaman lokum olmasa da bu kez hepimize afiyet kurabiye olsun!

Sarayli Lokum Kurabiye

Malzemeler:

250 gr tereyağ, oda sıcaklığında yumuşatılmış,

1 su bardağı pudra şekeri

1 yumurta (sarısı içine beyazı dışına)

2 yemek kaşığı yoğurt

200 gr mısır nişastası

1/2 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

aldığı kadar un (320 gr kadar)

İçi için:

20 adet güllü lokum

süslemek için yarım su bardağı kırılmış hafif kavrulmuş fındık

Yapılışı:

Yumuşak tereyağı ve şeker iyice karıştırılır. Yumurtanın akı ayrılır. Sarısı yağlı şekerli

karışıma eklenir. Diğer malzemelerde eklenir. Yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur dörde bölünür.

Her parça 50 cm lik rulo yapılır. Hafif unlu zeminde, Merdaneyle açılır. Uzunlamasına dörde bölünen lokumlar içine dizilir. Hamur kapatılarak yeniden rulo yapılır. Aynı uzunlukta kalmasını dikkat edin. 2.5 parmak genişliğinde kesilir. (ben lokumlarım boyunda kestim.) Önce yumurta akına sonra fındık kırığına sadece kenarları batırılır. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir.180 derecede pembeleşmeden pişirilir. Üzerine bolca pudra şekeri serpip servis ediniz.

Salı, Ekim 04, 2011

Bu şehre sonbahar „ıspanaklı kişle“ geldi


"Aslında hiç niyetimde yoktu sonbahardan yazmak. Ta ki Eylül yağmuruna yakalana kadar. Sonbaharın hafiften hafiften geldiğini görmezlikten gelmiştim oysa yaklaşık 20 gündür. İçimizi ısıtan havayı yazdan kalma ve yazın son güneşli ikramları olarak kabul ediyordum. Fakat hep öyle değil mi; biz gerçekleri kabul etmek istemesek de birgün karşımıza dimdik dikiliyor gerçek ve kabul etmekten başka şansımız olmuyor.
Evet artık dışarda yağmur yağarken kalorifer önü, pencere kenarında oturup sıcak bir çayla keyif yapma zamanı gelmiş bile. Bahçelerde çocuk nidaları yerini yağmur sesine bırakmışken eylül yağmurunu hala yeşil yapraklı ağaçlara bakarak dinleme zamanı geldi. İşte böyle yağmurlu bir eylül pazarında, ince ve sık yağan yağmur eșliğinde kahvaltı yapmak için sevdiğimiz arkadaşlara davetliydik. Bebeklerimiz yerde merakla birbirlerini izlerken biz özenle hazırlanmış şahane bir kahvaltı masasından onları izleyip inşallah onlar da birgün bizler gibi dost olurlar diye dua ediyorduk.
Bu güzel masada ıspanaklı kişi seven ben, bambaşka lezzetli bir ıspanak kiş ile karşılaştım ve sizle tarifini paylaşmak istedim. Tüm kişlerin sebzeleri haşlanarak kullanılırken bu kiş için bebek ıspanak diye adlandırılan taze ıspanak yaprakları kullanılmış haşlanmadan. Hamuru için ise beyaz un değil, tam buğday unu ve çavdar unu kullanılmış. Üzerine alışık olduğumuz gibi creme fraiche veya krema değil yoğurt kullanılarak kiş iyice hafifletilmiş. Tarifi her konuda yaratıcı biri olan sevgili arkadaşım Feride A.’e ait. Bir pazar kahvaltısında bebek ıspanak yaprakları bitmeden denemeniz dileğiyle, afiyet eylül olsun! " ZI 118

Taze Ispanaklı Kiş
• 200 gr karışık çavdar unu (Bauernvollkorn +Dinkelvollkorn)
• 100 gr tereyağı
• 1 fiske tuz
• 1 yumurta sarısı
• 2-3 yemek kaşığı soğuk su

• Bir yoğurma kabına unu, küçük küçük parçalara böldüğünüz tereyağını, yumurtayı, tuzu koyun. Hepsini çabuk çabuk elinizle ya da mutfak robotuyla 3-4 dakika karıştırın. • Hamur, ekmek kırıntısı gibi görününce, soğuk suyu ekleyin ve çabuk toparlayıp, bir buzdolabı poşetinin içine koyun. Torbanın içindeki hamuru, elinizle hafifçe düzeltin. Bir saat buzdolabında dinlendirin.
• Unladığınız tezgahta tart kalıbınızın çapından biraz fazla olacak şekilde hamuru merdaneyle açın. Soğuyan hamur ilk başta sert gelse de, açmaya devam edin.
• Kalıba yerleştirin. Kenarlarına bastırarak kalıbın şeklini aldırın. Bir çatal yardımıyla, hamurun dibinde ve yanlarında delikler açın. Hamuru, iç malzemesi hazırlanana kadar buzdolabında tutun.*
• Kiş hamurunu buzdolabından çıkarın. Üzerine fırın kağıdını yayın. Ağırlık yapması için bu iş için herzaman kullandığınız eski bakliyatları koyun. Veya başka bir kalıbı üzerine yerleştirin. Önceden 180 derece ısıttığınız fırının alt rafında, 10 - 15 dakika pişirin.
*Dinlendirme kısmı ne kadar uzun olursa, hamurun on pişirme sırasında çekmesi de o kadar engellenmiş oluyor.

Içi:
• 200 gr bebek ıspanak
• 250 gr yoğurt
• 150 gr beyaz peynir, ezilmiş
• 1 diş sarımsak, dövülmüş
• 1 yumurta
• tuz, karabiber
• 1-2 yemek kaşığı çam fıstığı

• Yoğurdu, peyniri, yumurtayı ve sarımsağı bir kasede karıştırın. Karabiber ve tuzla damağınıza göre tatlandırın. Ispanak yapraklarını pişirdiğiniz kiş hamurunun üzerine yayın.
• Üzerine hazırladığınız, sıvı karışımını dökün. Ispanak yapraklarının hepsinin sıvı içinde kalmasına gerek yok.
• Çam fıstıklarını üzerine serpiştirin.
• Tepsiyi fırının en alt rafına yerleştirin ve 10 dakika, 180 derecede pişirin. Ardından fırının derecesini 160' a düşürün ve üzeri hafifçe pembeleşince kapatın.
• Pişirdiğiniz kişi fırından çıkartın. 20 dakika dinlendirip servis edin.

Not: Kiş hamuru iki kat hazırlanabilir ve buzlukta hamur 3 ay saklanabilir. Bir gece önceden buzdolabında çözdürüp kullanılabilir.