Çarşamba, Nisan 06, 2011

Kuşkonmazlı Rösti

Ünlü İsviçre röstisi bu sefer kuşkonmazlı
Çalışan çalışmayan bütün annelerin programlı olması ilkesine inansam da, çalışan annelerin programını işlerinin belirlediği aşikar. Haftanız haftasonunuz önceden programlanmıştır. Her zaman programlı olmak zorundalığınız vardır. Bir işinizi aksattığınızda tüm düzeniniz domino taşları gibi peş peşe yıkılırken herşeyi tekrar dengeye oturtmak, bazı şeyleri telafi etmek daha fazla zaman alır. Bunun bilinciyle şuan hiç bir işini aksatmamaya çalışan bir anne olarak sorumluluklarımı yerine getirmeye çalışıyorum. Ancak fark ediyorum ki zaman ve enerjim açısından sınırlarıma yaklaşıyorum.
Bu duruma en iyi gidecek bir tarif vermem gerekirdi size. Mesela en güzelinden bir enerji ve vitamin deposu bir meyve salatası tarifi. Fakat bu yazıyı yazarken salatayı sevgiyle hazırlayıp resimlemem mümkün olmadığından belki ilk kez zulamdaki başka bir tarif kurtaracak beni.
Patates ve kuşkonmaz. Bunlar bana göre bizim mutfağın kuru fasulyesi neyse almanca dilli mutfaklar için o. Taze kuşkonmazlar şuan ne ödenebilecek fiyatta ne de arkalarında bıraktıkları mesafeden dolayı tercih edilebilecek sebze değiller. O zaman tarifi niçin veriyorsun diyebilirsiniz. Ben aynı tarifi konserve kuskonmazla yaptığım için hem şimdi hem de kuşkonmaz vaktinde artan yada kırılan kuşkonmazlardan yapabileceğiniz bir tarif. Dondurulmuş kuşkonmaz da kullanabilir. Bir salata ile ana yemek olarak yiyebileceginiz gibi füme somon, creme fraiche ve yerli roka ile misafir yemeği olarak da servis edebilirsiniz. Afiyet ve zaman olsun!
Kuşkonmazlı Rösti
600 gr yeşil kuşkonmaz
800 gr patates
(festkochend*)
tuz, karabiber
zeytinyağı
tereyağ
(4 kişilik)
Alt kısımlarını kesip kuşkonmazları soyun. Kuşkonmazın kafa bölümü ince bir şeritte kalacak şekilde bir sağ ve bir sol tarafından patates soyacağı ile bir iki defa (kalınlığa bağlı) uzunlamasına kesin. Patateslerinizi soyun ve rendeleyin. Elle hazırlayacaksanız hayli kuvvetlice bastırmalısınız. Patatesi ve kuşkonmazı karıştırın tuzlayıp, karabiber ekleyin. Bir-ikişer yemek kaşığı zeytinyağını iki tavada ısıtın. Karışımı ikiye bölün ve tavalara bastırın. Yaklaşık 8 dakika orta ateşte pişirin. Ters çevirip bir 8 dakika daha pişirin. Çıtır çıtır pişmeye yakın olunca birer kaşık tereyağı üzerine yerleştirin ve eriyip çekmesini bekleyin. Dilimleyip servis edin.
Not: Konserve yeşil kuşkonmaz kullanacaksanız öylece kullanacaksınız. Taze kuşkonmazı ise bütün kullanmak isterseniz üç dakika sıcak suda haşlamanız mümkün.