Pazartesi, Ocak 31, 2011

Bir lokma mutluluk!

Bir cesit Flap Jacks veya Müsli Riegel. Kis aylarinda cocuklarin cantasina gönül rahatligiyla konulabilecek bir tatli.

Tereyağlı yulaf kurabiyesi
100 gr + 2 yemek kaşığı iri yulaf ezmesi
(grobkörniger Haferflocken)
100 gr + 2 yemek kaşığı ince yulaf ezmesi
(zarte Haferflocken)
200gr tereyağ
50 ml pekmez veya akçaağaç şurubu (Ahornsirup)
50 gr ay çiçeği içi veya kabak çekirdeği içi
100 -120 gr esmer şeker
50 gr üzüm
2 yemek kaşığı fındık
2 yemek kaşığı damla çikolata
1 cimdik tuz
Tereyağ ocakta kısık ateşte eritilir. Erimeye başlayınca içine pekmez katılır, birbiri ile iyice karışması sağlanır. Yağ tamamen eriyince, ocağın altı kapatılır. Başka bir kapta geriye kalan kuru malzemeler iyice karıştırılır ve pekmezli karışıma eklenir.
Fırın kâğıdı ile kapladığınız küçük bir tepsiye iyice bastırılarak tahminen 1 cm yüksekliği olacak şekilde yayılır. 160° yaklaşık 20-30 dakika pişirilir.
Fırından çıktıktan bir iki dakika sonra istenilen büyüklüğe kesilir ve soğumaya bırakılır.

Cumartesi, Ocak 01, 2011

Tatli Yillar!

Zaman hizlica akip gidiyor...Yeni yil öncesinde bir iki satir yazmak istedim gecen yilin muhasebesini, bu yil icin ümitlerimi, arzuladiklarimi kaleme dökmek icin. Aklimda sizin icin degil -biliyorum cok egoistce;) - kendim icin kurudugum cümlelerin bazilarini buraya aktarmak istiyordum. Fakat bir türlü mümkün olmadi. Sebebi de ille de zamansizlik degil, daha basit ve önemsiz bir sey;)
Herseye ragmen mutlu yillar dilemek icin gec olmasa gerek. Kucaklar dolusu güzel temennilerle basladiginiz yeni yiliniz tatli ve güzel bir yil olsun!

Resimdeki kurabiye klasik noel kurabiyesi vanilyali ay kurabiyesinin findiklisi. Bugün de tesadüfen ortodoks alemin noeli. Herkesin bayramini agiz tadiyla gecirmesi dilegiyle...

Fındıklı Ay Kurabiyesi
(Hasellnuskipferl)
250 gr tereyağ, oda sıcaklığında
300 gr un
100 gr çekilmiş fındık
80 gr şeker
1 vanilya çubuğu
2 kaşığı rendelenmiş çikolata
üzeri için:
2 paket vanilya şekeri
50gr pudra şekeri

Vanilya çubuğunu elinizle yumşatıp dikey olarak boydan dikkatlice keserek ikiye ayırın. Bıçağın ucu ile özünü kazıyın ve malzemelere ekleyin. Bütün malzemeyi yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru streç folyoya sarıp iki saat buzdolabına kaldırın. Dolaptan çıkardığınız hamurdan çapı 5 cm. kalınlığında rulolar yapın ve 1 cm.lik parçalara bölün. Her parçayı elinizle hafif yuvarlayın ve kenarlarını inceltip ay şekli verin. Tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında 170° C`de 10 dakika kadar uçları kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp 2-3 beklettikten sonra vanilyalı şeker karışımında kurabiyleri harmanlayın.

NOT: Vanilya çubuğunun özünü kullandıktan sonra şeker dolu bir kavanoza kullandığınız çubukları koyarsanız kendi vanilya şekerinizi elde etmiş olursunuz.

"Bugünlerde sokağa çıktığımızda kış günlerinin karanlığını ve soguklugunu sevimlestiren tek şey ışıklandırmalar. Noel vakti yaklaştıkça her yerde daha güzel daha ışıl ışıl olmak için birbiriyle yarışan ışıklandırmaları sokakta yürürken, otobüste evimize akşam trafiğinde yavaşça ilerlerken seyredebiliyoruz. 24 Aralık`ta noel arifesiyle başlayan kutlamalar 26 Aralık`a kadar devam eder Herkesin ailesiyle, sevdikleri ile program yaptığını birden sakinlesen mahallenizden, sokaklardan fark edersiniz gelecek hafta. Doğu ortodoks kiliselerinin bizim yaşadığımız ortamlardan farklı olarak 7 Ocak`da İsa'nın doğumunun kutlanıldığı Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da adlandırılıyor noel."