Cumartesi, Aralık 25, 2010

Bilgisizlik, Ilgisizlik, Dikkatsizlik


Ben gecen hafta ilk kez cinekop baligi aldim. Hem de daha o sabah Istanbul`da tutulmus...Bir güzel kizartip yedik. Sonra cinekopun büyükdükten sonra sarikanat sonrada lüfer oldugunu duydum. Aklima lüferle ilgili bir kampanya oldugu geldi. Fikir Sahibi Damaklara girip Defne`nin sayfadaki ilk yazinin altina sorumu sordum. Sonra baktim ki sayfada bana yeterince bilgi verecek onlarca yazi var...
Siz siz olun benim gibi bilgisizce, dikkatsizce cinekop veya sarikanat yemegin ;)Yazilardan sadece bir örnek !
Benim gibi lüferinin yavrusunun isminin cinekop, bir büyügünün sarikanat oldugunu bilmeyenler icin isimleri gecen logoyu üstte ekledim!

Cuma, Aralık 10, 2010

sicacik ve bereketli asure

Şükrün ve Bereketin Tatlısı: AŞURE (Isvicre Zaman-2009 Aralik 35. Sayida yayinlanan yazim)
Muharrem ayının 10u yani ‚Aşure günü‘ bu yıl 26 Aralık’a (2010=16 Aralik)rastlıyor. Aşure kelimesi arapçadaki 10 anlamına gelen ‚aşara‘ kelimesinden geliyor. 10 Muharrem günü hem Adem Peygamber'in tövbesinin kabul edilmesinin, hem de Nuh Peygamber‘in gemisinin Cudi Dağı'na oturuşunun, İbrahim Peygamber'in ateşten, Musa Peygamber’in Kızıldeniz’den, Yunus Peygamberin balığın karnından kurtuluşunun, Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği günün yıldönümü olarak bilinir. Aşure ifadesi arkasında birçok inancı ve aşure orucu dışında bizim kültürümüzün önemli bir tatlısını da barındırır.
Aşure Nuh Peygamberin Tufan’da gemide kalan erzakla yaptığı çorbanın simgelenmesidir. Aşure yemeğinin her bir ayrıntısı birşeyleri simgeler. İçine koyulan malzemeler, onların çeşidi, onların ölçüsü, yapılışı ve yenilmesi. Birçok dergah sofralarına geleneksel bir merasimle ve dualarla hazırlanılan, birlikte yenilen ve dağıtılan aşure, evde yapıldığında da sevgiyle saygıyla hazırlandığı için herkes hemen cesaret edemez aşure yapmaya fakat bir kez yapan da bırakamaz.
M. Yerasimos’un güzel kitabı ‚500 Yıllık Osmanlı Mutfağına‘ndaya göre aşure 15. yy.'dan beri sarayda ve evlerde kazanlarda kaynıyor. 1870 yılında Valide Pertevniyal Sultan’in pişirttip dağıttığı Saray Süzme Aşuresi’nin‘ mesela 400 okka (513kg) buğday, 552 okka (798kg) şeker 25 okka (32kg) razakı üzüm vs. içerdiğini yazıyor. Ben 500kgı aşan bir buğday miktarından ne kadar aşure yapıldığını tahmin bile edemiyorum.
Bu soğuk ve karlı günlerde sıcakcık ve nur doludur aşure. Siz siz olun gönlünüzü, şükrünüzü koyduğunuz bir aş kaynatın bu yıl. Tüm sevdiklerinize, komşularınıza ve hatta tanımadıklarınıza bile sunun. Benim verdiğim tariften ilham alarak kendi damak tadınıza göre bir aşure hazırlayıp, afiyetle yemeniz dileğiyle…

Aşure
* 1 bardak aşurelik buğday
* 10-12 bardak su
* 1/2 bardak nohut
* 1/2 bardak kuru fasulye
* 1/2 tatlı kaşığı tuz
* 2 bardak toz şeker
* 1 bardak tatlı badem
* 1 bardak kuru üzüm
* 1 bardak kuru kayısı
Üzeri için:
* Nar taneleri, badem, Antep fıstığı ,ceviz ici, susam, tarçın, incir
1. Bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ıslatın.
2. Ertesi gün buğdayı süzdürün. Üzerine 10 bardak su ekleyin orta ateşte buğday iyice yumaşayıp, çatlayana kadar pişirin.
3. Buğday pişerken bir yandan da fasulyeyi ve nohutu pişirin. Çok yumuşamadan süzdürün. Kabuklarını soyun.
4. Kayısıyı ve üzümü yıkayın. Kayısıları minik küpler halinde doğrayın. Bademleri sıcak suda bekleterek kabuklarını soyun.
5. Pişmiş ve artık yoğunlaşmaya başlamış buğdaya nohutu, kuru fasulyeyi ve tuzu ekleyin. 15 dakika daha hepsini kaynatın.
6. Toz şekeri, bademi, üzümü, kuru kayısıyı ekleyin. Aşureyi sulu seviyorsanız bu aşamada kaynamış sicak su ekleyin ihtiyaç görüyorsanız ve 10 dakika daha
karıştırarak pişirin.
7. Tencerenin altını kapatın. Yarım saat kadar dinlendirin.
8. Servis yapacağınız kaplara paylaştırın. Üzerine hafifçe tarçın serpiştip badem, narla vb. süsleyin."

Pazartesi, Aralık 06, 2010

Balik Zamani

İspanyol Balık Yahni
500 gr domates; kabuğu soyulmuş ve sekize bölünmüş
250 gr kırmızı biber; birer santimlik şeritlere kesilmiş
250 gr yeşil biber; birer santimlik şeritlere kesilmiş 3 soğan, ince doğranmış
3 dış sarımsak; ince kesilmiş
6 kaşık zeytinyağı
100 gr pirinç
500 gr levrek fileto (Victoriaseebarsch veya Seelachs)
yarım limonun suyu
1/2 çay kaşığı kuru biberiye
1 yemek kaşığı frenk soğanı (Schnittlauch)
1 yemek kaşığı maydanoz
1 çay kaşığı tuz

Soğanı ve sarımsağı zeytinyağında pempeleşinceye kadar kavurun. Pirinci, biber şeritlerini ve domatesi ekleyin. Harlı ateşte hepsini 5 dakika kavurun. 1 litre sıcak su ekleyin. 25 dakika kısık ateşte kaynatın. Balık filetoları yıkayın ve limon suyunu üzerlerine dökün. Filetoları küp küp doğrayın ve biberiyle birlikte çorbaya ekleyin. 5 dakika daha pişirin. Tuzunu ayarlayın. Frenk soğanını ve maydanozu ekleyip servis edin. Karabiber veya daha acı pulbiber eklemeniz mümkün.