Çarşamba, Eylül 08, 2010

Tatli ve renkli Bayramlar

Salı, Eylül 07, 2010

Gül Tatlisi

"Elimde Elif Ayla'nın 'Şerbet ve Hoşaf' adlı kitabı var. Alnımı kırıştırıyorum, dudaklarımı büzüp yüzümü buruşturarak düşünüyorum. Kararsızım. Hem bu güzel kitabı tanıtmak hem Ramazan geleneğine uyan, bir iftara uygulanabilecek bir tariften mi bahsetsem, yoksa Ramazan'nın son haftasında bayrama hazırlanabilecek bir tatlının tarifini mi versem. Bilemiyorum. Kararsızlık ne kötü şey. Dakikalar akıp gidiyor. Kararı 'tatlı'ya bağlıyorum sonunda. Bayram için önceden hazırlık yapacaklar için Gül Tatlısı'nı yazmaya başlıyorum."

Tarçınlı Gül Tatlısı
Hamuru için:
1/2 su bardağı irmik
1/2 su bardağı yoğurt
125 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya şekeri
cimdik tuz
4 su bardağı un

İçi:
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
tarçın

Şerbet için:
3 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığından az limon suyu

Şerbetini için su ve şekeri kaynatıp ocaktan almaya yakın limon suyu sıkın ve bekletin.
Tereyağını, sıvı yağı, yoğurdu, tuzu ve vanilya şekerini yoğurma kabında iyice karıştırın. İrmiği ekleyin. Üzerine kabartma tozunu ve unu yavaş yavaş ekleyin ve ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğurun.
Hamur 5-10 dakika dinlenirken irice kırılmış cevizi tarçınla karıştırın.
Hamuru ikiye bölüp merdane ile yaklaşık 3 mm incelikte açın. Ağzı 10 cm olan su bardağı veya bir kase ile hamurdan daireler kesin. Ortasına bir cevizli karışımdan koyun. Dairelere karşılıklı dört kesik atın. Fotoğraflarda görüldüğü gibi karşılıklı kanatları birbirine sarın. Diğer kanatları da gül yaprağı gibi kapatıp şekil verin.
Hamurunuz bitene kadar aynı işlemi uygulayıp tepsiye dizin.

Yaklaşık 170 -180° fırında kızarıncaya dek yaklaşık 30 dakika pişirin.
Tatlılar fırından çıkınca hemen sıcak-ılık şerbeti sıcak tatlılara dökün. Afiyet olsun!

Cuma, Eylül 03, 2010

Ramazan Pidesi!

"İşte bütün eski ramazanlarla ilgili hatıralarımızı özlemlerimizi ifade eden pide! Artık buram buram kokarak sıcacık bizim evin fırınında pişiyor. Büyümekte olan oğlum bu yıl ilk kez ramazanı ve pide ikilemesini farketti. Artık çıtır pideye kavuşmak için güzel kokulu bekleyiş onun için de „ramazan“ anlamına geliyor. Siz de evinizde sıcak pide pişirmek ve eski ramazanları anmak isterseniz bugün vereceğim tarifi denemelisiniz. İster resimdeki gibi ister daha ince çıtır pide yapın, şekline de karar vermek size kalmış. Fakat emin olun ki çocuklarınızın „eski ramazanlarının“ unutamayacakları bir parçası olacaktır."
Tarif kiz kardesimden, hamuru uzunca yogurma tiyosu Zinnur'un yemekname eylül 2007 dergisinde verdigi tariften.


Ramazan Pidesi
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tozşeker
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
veya tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 kg. un
1/2 paket yaş maya
Üzeri için :
1 yumurta sarısı
1/2 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Yapılışı:
Süt ve suyu karıştırıp, biraz ılıtın.
Mayayı şekeri ilave ederek eritin. Unu ve tuzu bir kaba koyduktan sonra ortasını havuz gibi açarak erittiğiniz tereyağı ve mayalı karışımı ekleyerek yoğurun. Hamuru ne kadar uzun yoğurursanız o kadar iyi. Bu işlem için mutfak robotunu veya mikserinizi kullanabilirsiniz.
Hamuru nemli bir bezle örtün ve 1 saat mayalanmasını bekleyin.
Pide şekli vermek için hamuru daire açın. Kenarlarına yuvarlak şekil, içine de baklava dilimi gibi çizikler basın. Şekil verdikten sonra yumurtalı karışımı sürün. Çörek otu ya da susamla süsleyin.
Önceden 200 ° ısıtılmış fırına verin. Hafif kızarmaya başlayınca ayarı 180 dereceye indirin.
Afiyet olsun!

Karşıma fener geldi,
Aklıma neler geldi,
Börek bekledim ama,
Sofraya PIDE geldi!