Perşembe, Mayıs 06, 2010

Peykek tutkunları için lezzetli ve gösterişli bir tarif


Kim derdi ki gün gelecek Dilek oturacak peykek hakkında bir değil birkaç yazı yazacak… Peykeki ya seversiniz ya da sevmezsiniz diye düşünüyorum. Hem sevmemek hem yapmak ise bambaşka bir durum. Girişten de anladığınız üzre ben peykek sevmem ama yaptıklarımın seveni olduğundan ara ara yapıyorum. Bugün size vereceğim tarif daha çok Dilek’ce hazırlanmış bir peykek. Yemek resimlerine 2binli yıllarda yön veren ve çok satan yemek yazarı Donna Hay ’ın "quarkkuchen mit blaubeerdekor" tarifinde uyarlanmış bir tarif. Peykek tutkunlarına şimdiden afiyet olsun!


Mangolu Karamel Peykek
Üstü :
200 gr mango meyvesi
40 gr şeker
Taban:
150 gr karamel tatlı bisküvi
60 gr tereyağ, eritilmiş
İçi
2 paket labne peynir
(Doppelrahm Frischkäse)
- 1 bardak (200 gr) tozşeker
- 200 gr quark
- 180 gr eksi krema(Sauerrahm)
- 2 yumurta
- 2 tatlı kaşığı hakiki vanilya aroması
(veya 4 yemek kaşığı limon suyu)

Mangoyu blendirde püre haline getirdikten sonra iri bir süzgeçte lifli kısmını mümkün oldukca ayırmaya çalışın. Süzdüğünüz kısmı şekerle ve iki-üç kaşık su ile birlikte şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Şeker eridikten sonra ocağı hızlandırıp suyun uçmasını sağlayın. Soğumaya bırakın.

Robotta çekilmiş bisküvi kırıntısını tereyağını yoğurun ve yağlı kağıt ile kaplanmış kelepçeli kalıbın taban kısmına iyice bastırırarak yerleştirin ve üst kısım hazırlanana kadar buzdolabında bekletin.

Mixer yardımı ile labne peynirini ve quark‘ı krem kıvamı alana kadar çırpın. Sauerrahm’ı, yumurtaları, şekeri ve vanilya ekleyip çırpmaya devam edin. Hazırladığınız tabanın üzerine bu karışımı döküp üzerini düzeltin.

Hazırladığınız sosu peykeki süslemek istediğiniz şekilde damlatıp çay kaşığı sapı veya kürdanla mesela resimdeki gibi şekil verin.
Önceden ısıtılmış fırında 150°de kapağını açmadan 45-50 dakika biraz renk alana kadar pişirin. Fırını kapatın ama kapağını açmadan peykeki 1 saat fırın içinde kendi ısısıyla yavaş yavaş soğuması için bekletin. Mesela bir gece, üstü folyolu buzdolabında, fakat en az 1 gün bekletip afiyetle yiyin.
Not:Tam peykek tutkunlari icin bir etkinlik konusu secmis sevgili Zehra. Bu tarifi yayinlamam zamanca isabet olmus yani;) Ben de böylece Mangolu Karamel Peykek'le eya'da cheese etkinligine katilmis olayim;)