Perşembe, Nisan 29, 2010

Çikolatalı Pastacıklar

Gecen hafta Zaman Isvicre'de yayinlanan güzel tarifi buraya eklemek istiyorum. Ben kahve iceren seklini yaptim. Cocuklu aileler yerine su kullanabilir. Ganaj yogun oldugu icin uzun uzun cirpa ihtiyaci duymadim ve sikma torbasini kullanmadim. Cikolata severler icin cok güzel bir tarif oldu :) Yapanlara simdiden afiyet olsun!


Çikolatalı Pastacıklar
• 60 gram kakao
• ½ su bardağı kaynamış su
(veya kahve)
• 120 gram şeker
• 100 gram un
• 50 gram nişasta
• 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
• 180 gram Sauer-Halbrahm (eksi krema)
• 2 küçük yumurta
• 1 çay kaşığı kabartma tozu
• 1 çay kaşığı karbonat (Natron)
• Süsleme çikolatası
(Schokoladen-Späne/Raspelschokolade)
Yapılışı
1. Kakaoyu sıcak suda karıştırarak çözün. Soğuması için bir kenara bırakın. Pastayı yetiskinler icin hazırlıyorsanız su yerine kahve öneririm.
2. Şeker i, unu, kabartma tozunu, karbonatı ve nişastayı mutfak robotuna koyun. Sauer-Halbrahmı, soğumuş kakaoyu ekleyip karıştırın. Makine karıştırırken siz önce tereyağını sonra yumurtaları teker teker ekleyin.
3. Karışımı kağıt kaplar yerleştirdiğiniz muffin kaplarının sadece 3/4′ü dolacak şekilde dağıtın ve 25 dakika boyunca önceden ısıtılmış 180 C’de pişirin.
4. Soğuyan keklerinizi ortadan (yatay) bir kez kesin. Ters döndürün. Hazırladığınız ganajı(bakınız aşağıdaki tarif) arasına ve etrafına sürün. Üzerine çikolata süslemelerini serpiştirip. En az 4-6 saat buzdolabında bekletip servis edin.

Çikolata Ganaj Kreması
• 200 gram çikolata veya küvertür
• 500 ml krema (Vollrahm)
Çikolatayı ince ince doğrayın. Ufak boy bir tencerede kremayı köpürene kadar ısıtıp ardından çikolataları üzerine dökün. Ocaktan alıp çikolata parçaları eriyene kadar karıştırın. Oda sıcaklığında koyulaşana kadar bekletin.1-2 saati bulabilir. Birgün önceden hazırlamanız mümkün. İyice soğuduktan sonra mikser yardımıyla çırpın ve krema torbasına aktarıp cupcakelerin üzerine sıkın.

Salı, Nisan 20, 2010

Fastenwähe


Fasten Wähe Basel'e ait geleneksel bir yiyecek sadece Fasching döneminde bulunan bir yiyecek fakat ister yapilisi ister tadi ile ilginc oldugu icin gec de olsa yayinlamak istedim.


Fastenwähe
500 gr un
15 gr maya
1 yemek kaşığı şeker
250 ml süt
100 gr tereyağı
1 çimdik tuz
üzeri için:
1 yumurta sarısı
kimyon (tohumu)

- Sütü hafif ısıtın, tereyağını içinde eritin.
- Yumurta sarısı ve kimyon dışındaki malzeme ile bir hamur hazırlayın. Ellerinize yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurun. İki katı kabarana kadar dinlendirin.
- 8 veya 10 parçaya bölün. Uzunca şekiller verin. Resimdeki gibi dört kez kesin. Tekrar yarım saat bir saat arası dinlendirin.
- Yumurta sarısına 2 kaşık su ekleyip karıştırdıktan sonra simitlerin üzerine sürün. Bolca kimyon serpiştirin ve önceden ısıtılmış 200° fırında altın rengi alana kadar (15 -18 dakika) pişirin. (Kaynak: Coop Dergisi)

Pazartesi, Nisan 19, 2010

Kisa Veda

Bugün Böögg yandi. Zürih böylelikle kisa resmen veda etti :-) Resimdekiler Migros'tan aldigimiz tatlilar. Tartoletler badem ezmesi ile dolu üstünde ise idare eder bir krema vardi...Görüntüleri cok daha tatliydi, IFE ile üstündeki kardan adamlara bayildik :-)
Kardan adamin altindaki mavi lacivert (Zürih'in renkleri) hakkinda güzel seyler duydugum sevgili bir arkadasimdan hediye bu arada;)

Pazartesi, Nisan 05, 2010

Zaman ve Sevgi

Yine yine bir ay olmus yazmayali...zaman, hayat, sevgi...'Ermis'ten anlatimi güzel (K)halil Gibran bahsettinsin zamandan:
"Ölçüsüz ve ölçülemeyen zamanı ölçebileceksiniz.Davranışlarınızı ayarlayacak, ve hatta ruhunuzun rotasını,saatlere ve mevsimlere göre yönlendirebileceksiniz.Zamanı, kıyısında oturup, akışını izleyeceğiniz bir nehir haline döndüreceksiniz.İçinizde zamana bağlı olmadan varolan öz,yaşamın zamandan bağımsızlığının zaten farkındadır;Ve bilir ki, dün bugünün anısı, yarın ise bugünün rüyasıdır.Ve yine bilir ki, içinizde şarkı söyleyen veya düşünen özünüz,hala yıldızları uzaya dağıtan o ilk an'ın içinde devinmektedir.Aranızda, özündeki sevme gücünün sınırsızlığını hissetmeyen var mıdır acaba?Yine de bu hudutsuzluğuyla aynı sevginin,bir sevgi düşüncesinden diğerine, bir sevgi davranışından bir başkasına,kendi varlığının tam orta yerinde sımsıkı ve hareket etmeden durduğunu kim hissetmez?Ve zaman da, tıpkı sevgi gibi bölünemez ve ölçülemez değil midir?Yine de eğer düşüncenizde zamanı mevsimlerle ölçmek isterseniz,her mevsimin diğerlerini içermesine izin verin.Ve bırakın bugününüz, geçmişi anılarla,geleceği ise özlemle kucaklasın."
Sevgili Zinnur'un güzel isginli kompostasi bana yavas yavas bosalmasi gereken derin donrucumu ve icindeki isginlari hatirlatti. Sadece hatirlatmadi nasil kullanabilecegim icin fikir de verdi. Zinnur önce isginla bademli bir tart düsündügünü yazmis. Bu da bana isginlarimi kullanmak icin fikir verdi. Malesef tart hamuru olarak satin aldigim bir hamur kullandim. Kabuklu bademi hafifce robotta cektirdim. Tart hamurunun üzerine serpistirip onunda üzerine isginlari dagittim. Isginlarin bekledigimden daha eksi oldugunu fark edince bir kac cilek eklediyip firinladim. 20 dakika sonra cikarip üzerine badem ezmesi ve kendi hazirladigim tart hamurundan rendeleyip tekrar firinladim. Tatca tartim bir gün sonra cok daha lezizdi. Fakat hamuru ertesi gün de gönlümü alamadi;)