Pazartesi, Mart 19, 2007

YE # 20 : Ot

Bu seferki YE Etkinliginin konusu yurdumuzun yenilebilir Otlari, bu güzel konunun ev sahibi ise Asya.
YE Etkinliklerinin baslatanlar arasinda oldugum icin YE Etkinliklerimizi ve konularini bir baska isikta izliyorum. Bu zengin ve verimli olacagini umdugum konunun özetlerini ise büyük bir merakla bekliyorum. Kökünde bir egeli olarak bircok ot taniyip yememe ragmen eminim ot konusunda ögrenecegim bir o kadar daha sey var katilanlardan. Onun icin tereciye tere satmak istemem fakat yine de iki -buralarda cok kullanilan- tere cesidinden bahsedecegim. Bolca resim yayinliyorum, bu otlarin biryerlerde görülürse kolayca taninabilmesi icin.


Benim tanitmak istedigim ilk tere bildigimiz bahceteresi aslinda. Avrupada bahceteresinin filizleri daha cok mutfakta kullaniliyor. Daha cok salatalarin bir parcasi. Hic daha pirildigini görmedim. Bildigimiz tatlara da inanilmaz güzel bir lezzet veriyor. Mesela ben yogurda sarimsak yerine bu tere filizlerini bolca kesip karistirdiginizda eminim sarimsakli yogurt seviyorsaniz seveceginiz bir lezzet elde ediyorum.


Tohumlari kendiniz cimlendirebileceginiz gibi her markette kutular icinde bahceteresi filizleri almanizda mümkün buralarda.


Bahceteresini tanimayan yoktur fakat yine de varsa diye annemin bahcesinden artik tohumlasmak üzere olan terelerin bir resimini ekliyorum.

Diger resimlerini eklemek istedigim ot ise Fethiye'nin sirkesini bile yaptigi latin cicekleri. Aslinda bunlara tere demek tam dogru olur mu bilmiyorum, cünkü botanik olarak bir ilgileri var mi bilmiyorum fakat almanca ve fransizca adi tere. Almanca Kapuzinerkresse"kapuzin teresi", fransizca cresson d'Inde.
Hem cicekleri hem de yapraklari kullaniliyor. Tadi terenin keskin lezzetini tasiyor diger tereler kadar kuvvetli olmasa da. Tadi disinda tabi ki nefis renkleri ile her salatayi bir sölene ceviriyor.
ya da balkonlarda...
Son olarakta sizden bu otun ne oldugunu söylemenizi istiyorum:)

Salı, Mart 06, 2007

"Zeynep abla sen nereye gittin?"

"ustanin emektar fotograf makinasi yeni ellerde güzel kareler pesinde"

Gecen haftasonu cook özel bir misafirimiz vardi. Yeni evimizin, yuvamizin ilk yatili misafiri o kadar güzel, sirin, terbiyeli ve sempatik biriydi ki sormayin. Bizi ziyaret edecegi kesinlestikten sonra onu misafir edebilme fikri bile icimi kipir kipir etmisti. Hem hic yüzyüze karsilasmadigim ama cok sevdigim bir arkadasimin kizini misafir edecektim, hem de yeni evimde ilk misafirimi agirlayacaktim. Gün gelip cattiginda ise ona güzel seyler hazirlamak istesem de yeni evimizi yasanabilir hale getirmek istedigimden alisverise dahi gidemedim. Karisik bir menü (tavuklu mantarli pastetli, pilaki, eksili kuru bamya, cevizli kuzu gevregi salatasi...) oldu ilk aksamki yemegimiz fakat misafirimiz o kadar alcak gönüllüydü ki yemeklerden memnun kaldi. Diger aksamlar daha uyumlu menülerle durumu telafi etmis görünüyorum:)
Misafirimi merak ettiniz mi? Belki de resimden cikaranlariniz vardir. Hepinizin tanidigi Bizimpastane'den Zinnur'un güzel kizi Zeynep'cigimdi. Zeynep okulunun bir ögrenci degisim programindan dolayi Fransa'nin ünlü Alsas bölgesine geldi. Bir haftasonunu bizde gecirmesini cok istiyordum, sagolsun bizi mutlu etti. Alsas'da ünlü ne bulduysa bize hediye getirmis Zeynep, sagolsun. Onlardan birseyler yaptikca girislerimde anlatacagim.
Zeynep IFE'ye de o kadar icten ablalik yapti ki, IFE dün telefondaki baska bir Zeynep'e "Zeynep abla sen nereye gittin?" diye özlemini bildirdi Zeynep'leri karistirarak. Daha önce de bize birkac kez sormustu niye gitti diye. Yeni evimizin bir Zeynep ablasi varsayiyor artik.
Resimler Sprüngli'den. Pasta ustasi sevgili Zinnur'un yaptigi tatlilar Sprüngli'ninkilerle yarisacak cinsten gerci ama Isvicre'ye kadar gelinir de orada tatli yenilmez, hele ki Lüxemburgerli alinmazsa olmaz diye Zeynep'le biraz keyfimize baktik. Benim bir aksam önce yapmaya calistigim beceremedigim sicak cikolata asil nasil leziz olurmus gördük.
Insallah yakinda bir gün Zinnur'u misafir edip gezdirmek ve sicak cikolata icmek nasip olur...
Zeynep'i bize gelmesi icin motive ettigin icin cok tesekkürler Zinnurcugum! Zeynepcigim en yakin zamanda tekrar beklerim;)