Çarşamba, Ocak 31, 2007

Mutlu Yillar Dilek'ce!

Danke

Dilek'ce ikinci yilini da bitirmis...Zaman ne cabuk akip gidermis :) Tesekkürler herkese!

Çarşamba, Ocak 17, 2007

Dondurmadan Firin Sütlaca

Bir önceki girisimde bahsetmistim. Makinemin haznesine fazla gelen dondurmalik karisimi cok begenmis ayirmistim.
Aklimda bu karisimla yapilabilecek birkac sey vardi. Bir sekilde dokusunu degistirip musumcu bir tatli yapmak gecti aklimdan. Yanina ahududum olmadigindan vazgectim. Ayrica pazartesi aksam yemeginde evde olmadigimizdan, sali hemen birseyler yapilmasi gerekiyordu artik. Ben de diger fikrim olan firin sütlaca karar verdim. Sonuctan hepimiz memnunuz. Japon bir arkadasimiz da tadina bakabildi. Bu kez tam not aldi anlayacaginiz "pilavli" tatli. Sadece dikkat edilmesi gerek bir konu var tarif tekrar yapildiginda pirinc orani cogaltilmasi gerekiyor. Eger pirinc eklenmek istenmiyorsa iki yumurta sarisi eklenmeli.
Ha bir de gelecek sefere daha düsük ateste pisirilmeli ki fokur fokur kaynayip tasmasin tatli firinda:)

Pazartesi, Ocak 15, 2007

"Pilavli dondurma!"

Dün oglumu cok sevindirecegimi düsünmüstüm YE#18 icin dondurmayi hazirlarken. Hazneye karisimi aktarmadan tatmasi icin bir kasik verdigimde bana bakarak "igit! bu PILAVli" diye bu dondurmadan hic memnun olmadigini gösterdi. Pirinc Ye icin denedigim bu dondurma tarifi bizim evde pek kabul görmedi. Babamiz pirincinden cok safranindan rahatsiz oldu. Kücük bey dondurmalastiktan sonra dahi "PILAVLI" dondurma yememekte israrliydi.
Sonia'nin bizi davet ettigi ayin etkinligine exotik pirincli balli dondurma hazirlamak cogu zaman oldugu gibi bir hayal ve deney mutfaginin ürünü degildi. Cok sevdigim '"Risottodan Sushi'ye" dünyadan pirincli tarifler iceren C. Ferguson'un "Reis" adli kitabindan bir tarifti. Avrupa-Italya bölümünden bir tarif. Eminim zamaninda gecen yillardaki zyetinyagli dondurma kadar exotik ve iyi restorantlarin menülerini süsleyen bir tatliymisdir.
Doku acisindan bence karisim dondurmalastiktan sonra icinde iri katkili dondurma yiyenleri hic rahatsiz etmeyecektir pirinc. Lezzet konusuna gelince bahsettigim gibi bizim evde ben begendim, esim yedi ve oglum isyan etti;) Ben kitaptaki ölcünün hepsi hazneme fazla gelecegi icin bir kismini ayirdim. Bu karisimin tadini cok sevdim ben. Sadece bu sekliyle kremasi cok yogun. Ayirdigim karisimdan bir cesit tatli yapmak istiyorum. Firinda sütlac misali birsey mi olur yoksa meyve ezmesi yanina mi hazirlayacagim daha karar vermis degilim.

Pirincli Balli Dondurma
Portakalli, safranli
125 gr sütlaclik pirinc*
600ml taze sikilmis portakalsuyu
175gr bal
1 irice bir cimdik safrantozu (ben 2gr kullandim)
600ml krema
1 yemek kasigi Coitreau, Grand Manier
veya Limonlikörü istege bagli (ben kullanmadim)
portakalkabugu

450ml portakalsuyu, 50ml su ve pirinci bir tencerede kisik ateste pirincler yumusayip sivi azalana kadar pisirin. (Bende 20 dakikadan biraz fazla sürdü.) Sogumaya birakin. Soguduktan sonra bal, kalan portakalsuyunu, safrani, kremayi ve bir kisim portakalkabugu ekleyip karistirin. Dondurma makinenizin haznesine doldurup dondurma olmasini bekleyin.
Ferguson dondurmalastiktan sonra dondurmayi bir kaliba doldurup iki saat buzluga konulmasini ve dilimnelerek kitir kurabiye veya kitir waffel esliginde sunulmasini öneriyor.

*italyan sütlac pirinci kullanilmasini söylüyordu. Özelligi anladigim kadariyla cok nisastali olmasiymis. Bende evde buldugum italyan risotto pirincinden kullandim.

Eger yumurtasiz, meyve ezmesiz bu degisik dondurmayi demek isterseniz birsey daha eklemeliyim. Biz dondurmayi makinade hazirlanir hazirlanmaz yedigimiz icin Ferguson'un uzun uzun yazdigi seylere dikkat etmedik. Size bilgi olsun diye yaziyorum. Dondurma cok nisastali oldugu icin dondurucudan cikar cikmaz yenilemiyormus. Bir saat kadar önce cikarilip buzdolabinda beklemesi gerekiyormus. Oda sicakliginda bu zamani azaltmaya calismayin diyor. Cünkü disi yumusak ici sert olurmus.

Pazar, Ocak 07, 2007

Bayramin ardindan

Orkidelerle dolu evden döndük geldik yine. Güzel ve dolu dolu bir bayram gecirdik bu bayram. Bunda bayramimizin (tatilimizin) tek günle sinirli olmamisinin cok büyük bir payi var. Güzel tatlilar disinda bol bol et yedik bir cogunuz gibi. Sadece burada bahsetmeden gecemeyecegim kadar güzel bir balik yedik arife aksami ayaginin tozuyla Misir'dan soframiza buyuran yeni evlilerimizle. Biz cekirdek aile olarak gecen yilda bu yilda eski emektar yilimizi doldurulmus sazanla ugurladik. Gecen yil esimin kuzeniyle bu yilda benim ailemle.Gelecek yilda adet yerini bulsun diye sazan doldurmayi düsünüyorum;) Sazan ya cok sevilen ya da hic sevilmeyen bir balik. Beslenme tarzindan dolayi genelde bir iki gün temiz havuzda bekletiliyor. Belki de bizim yediklerimiz bu prozedürden gectikleri icin garip tatlar almiyoruz. Hatta bazi bölgelerinin cigerimsi tatta oldugunu düsünüyoruz. Soganli, bulgurlu, defne yaprakli ..., mis gibi bir icle doldurup dikilmis bir lezzet.