Perşembe, Aralık 28, 2006

Zaman ve mekan icinde tatlilar...


Zaman akip gidiyor...En son yazilarimdan sonra koskoca bir noel öncesi kurabiye dönemi gecti, ardindan noel gecti, simdi bayram ve yeni yil geliyor onlar da gecip gidecek. Ben haklarinda birseyler anlatmak istesem de bu aralar basaramiyacagim tatlilarin en azindan resimlerin bazilarini eklemek istiyorum bugün, dosyalanip kaybolup gitmemeleri icin. Hepinizin simdiden bayramini kutluyor, güzel ve gönlünüzce bir bayram ve yeni yil diliyorum... Kücük tatli turumuza buyrun, tarifleri olmasa da eminim güzel ve bilgilendirici bir tur olacak.

(Tesinli veya toskanali) Ameretti Isvicre'de italyan lezzetlerinin bircogu gibi cok yaygin. Dünyanin dört bir kösesinde taninan bu kurabiyelerin sekilleri degisik burada. Kurabiyeleri hazirlarken kuruma bekletmesinden sonra bas ve isaret parmak yardimi ile kenarlarindan ice dogru basilip hazirlaniyor. Nette sadece iki resim bulabildim daha iyi anlamaniz icin.
Zürich'in Tirggel yani balli kalip kurabiyeleri...
Engadin'li ceviz pastasi. Hmmm...Bunun mutlaka tarifini eklemeye calisacagim bu yil.
Yukaridaki resmi görünce belki Dilek mozaik pasta yapmis diyip gececeksiniz. Aslinda bloga baslayali ve yemek isimleri veya tarif benzerlikleri hakkinda her yazdigimda hala yapip yazmadin diye kendime söylendigim tatlilardan bu. Biz mozaik pasta diyoruz, sicilya'nin ünlü tatlilarindan biri olan bu lezzete italyanlar salame turco yani türk salami diyor. Neden adi türk hala bilmiyorum fakat en önemli özelligi salam seklinde olmasi. Bu tip tatlilarin almancada da isimleri bir baska garip mesela "köpek agzi". Dedigim gibi bu tatli hakkinda cok sey yazabilinir fakat artik baska bir bahara. Sarah yaptiginda daha sik isimini kullanmisti: Gateau Salam.
Siena'nin Panfortesi. Sekerleme meyveli findikli ekmegi aslinda keki. Ilk denedigimde tarifdeki gibi kirik, cekilmis findik ve bademli yapmistim. Bu yil Siena'da yediklerimiz gibi bütün koydum findigi bademi. Bence daha iyi oldu.
Fatin Erge'nin kurabiyeleri.
Gezimize 6 Ocak'ta olan epifani yortusu (3 kral günü) icin tüm katolik yörelerde mayali yapilan krallar galetasi/ halkasi ile bitiriyorum. Bu halkayi ispanyollara ait sekli bize Paula sundu.

Yeni yilda tükettigimiz her günü mutlu gecirmemiz dilegiyle...

Cuma, Aralık 15, 2006

El kadar Kabak

Bugün YE günüydü fakat ben hazirliksizdim. Eve pazar günü döndük ve kendimizi birden günlük hayat akisimizin tam ortasinda bulduk. Fakat aslinda dinlenme ihtiyacimiz oldugunu fark ediyoruz her gecen gün. Hele ki ben öksürükle güzel ve uzun olan Almanya gezimizden döndükten sonra.
YE icin aslinda (Avusturya'nin) ünlü Steiermark'tan gelen kabak cekirdegi yagi ile birseyler hazirlamak istemistim Marifet Teyze'nin YE # 17 icin sectigi konuyu ögrendikten sonra. Fakat Kabak YEnin logosunu bile yerlestirmeye zaman bulamayan ben bugün ne yapabilirim diye düsünürken aylar önce aldigim dolap üstünde süs güzeli gibi duran "mikrodalga firin kabagi"ni kurban ettim. Ögleden sonra IFE ile ikimiz kabagin basina gectik. Biraz oynastik, kabakla resimler cekindik ve sonra 5 dakikada kabak tatlisi yaptik. Böylece hem YE'yi kacirmamis hem de size mikrodalga firin kabagini tanitmis oluyorum.
Bu kabagi ilk kez deniyorum, daha önce duymuslugum bile yoktu. Ismi gercekten mikrodalga firin kabagi. Aslen Japon'yadanmis. Biz bir markette karsilastik kendileri ile bircok irili ufakli mandarin kabaklar arasinda.
Bu kabak gercekten pratik bir kabak insanin hep evinde bulunsa. Üzerine tuz serpilerek mikrodalgada pisirilip bir diple yenilebilecegi yaziyordu kabagi aldigim marketteki bilgilendirme brosüründe. Ben tatlisini yapmayi tercih ettim. Kabagi kesip cekirdeklerini temizledikten sonra üzerine seker serpistirdim ve mikrodalga firinda pisirdim. Aslinda 600Watta 4 dakika diyordu brosüründe fakat ben nerdeyse iki kati kadar zamanda pisirebildim. Piserken kabak pistigine dair kokular saldi hemencecik etrafa. Kabugu burusmeya basladi ve dokundugumda ise yumsadigini hissettim. Bana göre bir kabak tatlisi icin fazlaca lifliydi fakat lezzetliydi. Özel bir menüde ister tuzlu ister tatli bir receteyle sik bir sunum icin ideal bir kabak. Karisilasirsaniz kendileriyle mutlaka tanisin derim.



Bazi kabakli girislerim:
- Zencefilli hindistancevizi sütlü balkabagi corbasi
- Domatesli mozerellali kabak graten
- Süpriz Gugelhupf
- Balkabakli yaspasta
- soguk sebze katlari (terini)
- Kabak kasede pilav
- Kabak karniyarik
- Gülriz Sururi'nin mutfagindan anneminkine
- Haticenin cikolatali kabakli harika keki

Pazartesi, Aralık 04, 2006

Pismis tavugun basina gelmeyecek isler!

Aldigi birkac DERIN darbeden sonra yalnizliga itilmis pastam Cigdem'in beni yüreklendirmesi ile kinaya kalan son birkac saatte hazirlandi ve gece sunuldu. Malesef gecen yilki gibi bu yilda kendi kameramin acizligine ugrayarak benim olmayan kameralarin yardimina basvurarak gecirdim o günü:( Belki sunumda resim ceken arkadaslardan gelecek olan resimlerde pastanin tülle paketli hali de vardir. Simdilik bu kadar...