Pazartesi, Mayıs 29, 2006

Kizarmis fener baligi


Bu haftasonu balik yaptim özel bir etkinlik icin. Size Balik YE icin bir hatirlatma olsun fakat bu seferki etkinlik Özgül'le ikimizin özel etkinligiydi.
Gecen hafta tesadüfen ayni porgramin iki degisik tarifini yapinca her birimiz diger tarifleri de hazirlayip beraber bir sofra tamamlamak istedik. Benim icin cok zevkli oldu Özgül'le birlikle sanal bir sofra hazirlamak. Hazirladigimiz menüyü sunumumuz belki sanal fakat yemekleri hazirlayip yapip evde ailelerimizle lezzetine bakarken birbirimizin misafirleriydik sürekli:) Sanirim biz her firsatta birbirimize misafir olmaya devam edecegiz.
Size sundugumuz yemeklerimizin bir diger özelligi ise hepsinin bir sekilde popüler ya da yildizli ascilarin hazirladiklari yemekler olmasi.
Buyrun Menümüze:
Giris icin Özgül'den Sarah Wiener'in Zencefilli Mango Corbasi
Etli ana yemek olarak benden Alfons Schubeck'in Kizarmis Biftegi (vanilyali, kaküleli)
Balikli ana yemegimiz Saverio Pugliese* kizarmis fener baligi, zeytinli, kirmizi soganli
Tatlimiz Ralf Zacherl'den balsamik sirkeli cilek üzerine sütlac toplari

Eger linkleri kullanirken Özgül'ün tariflerine ulasamiyorsaniz cok üzgünüm. Bir hayli ugrastim olmadi. Tariflere ulasmaniz icin Özgül'ün sayfasinda Mango corbasi 21 Mayis girisine ve balsamik sirkeli cilek üzerine sütlac toplari ise 28 Mayis girisine bakmanizi rica ediyorum.

Zeytinli, Cipolle di Tropea'li Kizarmis Fener Baligi
(Gebratener Seeteufel mit Oliven und Cipolle di Tropea )

4 fileto fener baligi (her biri 180gr civarinda)
300gr orta boy
80gr zeytinyaginda marine edilmis kuru domates
80gr cekirdeksiz siyah zeytin
100g Cipolle di Tropea (Kalabriya*²'nin Tropeya bölgesinden uzunca kirmizi soganlar)
2 domates
5 dal biberiye
2 dis sarimsak
100ml aycicegi yagi (ben daha az fakat zeytinyagi kullandim)
Zeytinyag
Deniz tuzu
Karabiber
Üstü icin dereotu

Firini 190° isitin.
-Patatesleri soymadan yikayin ve bir santime yakin kalinlikta dilimlere ayirin. Yagli kayitli tepsinin üstüne dizin dilimleri üzerlerine firca ile zeytinyagi sürün üzerine bir dal biberiyeden kiydiginiz yapraklari serpistirin. 190° de 12 dakika firinlayin.
-Balik filetolari temizleyip, suyunu aldiktan sonra tuzlayin ve karabiber serpin. Ayciceginin 2/3 icinde harli ateste balik filetolari hizli kizartin. Bir firin kalibina alin pisen filetoleri. 5 dakika daha firinda pisirin 190°de.
-Balik filetoleri pisirdiginiz tavaya zeytinyagi ekleyin ve yagi isitin. 8 ayirdiginiz soganlari kavurun icinde önce. Sonra ikiye böldügünüz kuru domatesleri ekleyin. Daha sonra zeytinleri ekleyin. Siralamaya dikkat edin. Ancak simdi ikiye böldügünüz sarimsak dislerini ekleyin. En sonunda cekirdeklerini ayirdiginiz küp küp dogradiginiz domatesleri ekleyin. Kalan 4 dal biberiye yapraklarini da ince kesilmis ekleyin. Orta ateste 2 dakika kadar daha pisirin.
-Patatesleri tekrar firinda isitin. Isinmis servis tabaklarinin üstüne yildiz seklinde yerlestirin. Balik filetonuzu ortasina yerlestirin. Sebzeyi üstüne dökün. Deniz tuzu ve dereotu serpistirin.
Tarife link veriyorum oradaki resimde de görüldügü üzere üstüne biraz zeytin yag gezdirebilirsiniz.
*Galiba bu dünya kupasinda alman milli takimin ahsici.
*² Güney Italya



Cuma, Mayıs 26, 2006

Yemek ve polisiye

Resimle yazmak istedigimin ilgisi yok. Sadece ikisi de bir sekilde dünü ilgilendiriyor.
Resim carsamba aksami Richard'in veda partisinden. Masanin sadece bir parcasi;)
Konu ise Donna Leon. Ve onunla ilgili ögrendigim seyler. Daha önce röpartajlarindan bir ikisini degisik yerlerde okumus kendisini de Göttingen'e imza gününe geldiginde görmüstüm. Fakat hic bir polisiye romanini okumadim. Oysa kendisi Almanya'da en cok satanlardan. Kitaplarinin italyanca cevrilmesi kendisi tarafindan yasakmis. Cok ilgimi cekti. Yasadigi yerdeki insanlari ve onlarla olan iletisimini oldugu gibi koruyabilmek icin kücük bir tedbirmis. Birgün Venedik'e yasadigi ve polisiyelerini yerlestirdigi sehre yolum düserse önceden okumus olmak istiyorum artik bir iki kitabini. Kritise edildigi konulardan dolayi okumak istiyorum. Bu konular pilisiyeden cok günlük hayati, yerleri, yemegi, icmeyi anlatmasiymis. Hatta belgesel sirasinda konuyu yemege getirip sordular. Kitaplarinda ustaca tarifler veriyormus ve okuyuculari tarifleri deneyip cok memnun kaliyorlar ve Donna Leon'dan yemek kitabi istiyorlarmis. "Düsünüyor musunuz ?" dediler. Donna Leon simdilik yemek kitabi cikarmayi banal buluyormus;)