Cumartesi, Ekim 15, 2005

Narli Pasta


Ana tarif Dr. Oetker'in " Die Besten Schüttel-und Tassenkuchen" kitabindan, "Granatapfelschnitten". Ben yapilis seklini biraz degistirdim. Aslinda firin tepsisinde düz bir kek olup daireler kesip üstüne quarkla hazirladigimiz bir krema sikilarak nar ve nar surubu dökülerek hazirlanan bir tarifti. Ben katli pasta yapmayi tercih ettim. Tarifte kullaninan Oetker ürünün Türkiye'de bulunup bulunmadigini bilmiyorum. Bu pastayi yapmak isteyen mutlaka baska hafif bir krema ile de yapabilir. Hatta ayni ürün yerine vanilya aromali toz pudding kullanilabilir. Quark yerine ise süzme yogurt tercih ediliyormus Türkiye'de.
Safranli kekin kokusu icin dahi bu pastayi tekrar yapmaya deger. Narin renginin ve tatli olmasinin tarifi önemli bir sekilde etkiledigini söylemeliyim. Ben kücük bir kalipta yaptigim icin asagida yazdigim orjinal tarifin yarisini kullandim.
Narli Pasta
250gr tereyag
200gr seker
1 cimdik tuz
4 yumurta
1 kutu toz safran (ben 1 cay kasigi tel safran kullandim)
300gr un
3 silme cay kasigi kabartma tozu
2 yemek kasigi süt

Kremasi icin
1 kg quark/süzme yogurt
3 kutu vanilya aromali Quarkfein Dessert Pulver
1 narin taneleri
1 yemek kasigi nar surubu (Grenadinesirup)
2 yemek kasigi pudrasekeri


Kek malzemelerinden kek hamuru hazirlayip kaliba döktükten sonra 180°C 25 dakika pisirdim.
Keki soguduktan sonra ikiye ayirdim. Yaptigim lezzetli nar suyundan hafif sivi kaküleli recel ile birinci kati ince kapladim. Quark ve Quarkfein tozunu kitabtaki tarife göre karistirdim. Kendimce yeterli sivi gelmeyince paketteki tarifteki gibi süt ekledim. Katlara sürdüm. Kremam sert falan diye onunla ugrasirken resimde de gördügünüz gibi üst katin üstüne nar recelinden sürmeyi unutmusum alt kata yaptigim gibi:( Bu güzel pastanin tek kusuru buydu. Neyse sonra katlari keserken üstünün düzgün olmasi icin kestigim parcayi üfeledim ve pastanin kenarlarina yapistirdim. Üst katina dalgali serit seklinde süsleme yaptim. Aralarini nar taneleri ile doldurdum. Ve narlari doldurdugum yerlere nar serbeti damlattim. Kitapta önerildigi gibi pudra sekeri ile karistirmadan yaptim. Afiyetlede bir yedim sormayin gitsin;)

Osmanli Mutfagindan Bademli Terbiyeli Tavuk Corbasi

Bu corbayi sanirim 2002 Ekim'in (Kasim?) de izledigim Yasemin Özkan Türedi'nin TRT Int'te yayinlanan bir yemek programindan, Ekrem Usta'dan ögrendim. Programi Ramazan ayinda izlemis ayni gün corbayi yapmistim. O gün bugündür iki özel corbamdan biridir yilda sadece bir kac kez ve mutluka bir kez Ramazan'da yapilmasina ragmen. Lezzeti garantilidir diyesim geliyor;) Tarifi yapmadan önce iyice bir okuyun!

Osmanli Mutfagindan Bademli Terbiyeli Tavuk Corbasi
2 tavuk budu
1 tavuk gögsü
6 su bardagi su
4 corba kasigi pirinc
50 gr tereyag
2 yumurta sarisi
1 corba kasigi nisasta
2 corba kasigi sirke (ben bir kullaniyorum)
1 yemek kasigi safran (ben ispanyol safrani kullandigim icin 1 cay kasigi kullaniyorum)
1 limonun suyu
200 gr toz badem
1 narin taneleri

- Bir kenarda safrani ve sirkeyi karistirin.
- Tavuk budunu ve gögsünü suyla hasla. Suyunu süz.
- Tavuk suyuna pirinci ekleyin, pismesi icin ocaga koyun. Bu arada tavuk etlerini didikleyin.
- Bir tavaya tereyagini eritin ve kizmis tereyaginda bademleri kavurun. (Bademleri yalnizda kavurabilir aslinda insan fakat tereyagi corbaya yakisiyor.)
- Terbiye icin nisasta, yumurta sarisi ve tuzunu bir kepce tavuk suyula karistirin.
- Pirincler pisince bademi, ve terbiyeyi karistirarak ekleyin, Corba kaynamaya baslayinca safranli sirkeyi ekleyin.
- Servis tabagina yerlestirdiginiz didiklenmis sicak tavuklarin üzerine corbayi dök.
Ve bol narla süsle bu corbayi! Afiyet olsun!

Bu corbayi mutlaka narla deneyin lütfen!!!


Tariflerimin ikisi de ne tesadüf narli ve safranli. Pastam bir türk tarifi olmamasina ragmen ikisini de kullanmakla safranin ve narin iyi bir ikili oldugunu gösteriyor bence. Benim kullandigim safranim:

Cuma, Ekim 14, 2005

Iftar tatlilari II: Hindistan Cevizli Portakalli Tatli

Revani türü tatliyi herkes bilir fakat bu sekliyle degil. Bu sekil benim yaratici annemin fikri. Muffin kalibinda porsiyonluk tatli yapmak! Bu fikrini ben cok sevdim. Ayrica icine giren portakal rendesi ve suyu güzel nuans vermis lezzetine. Tarif ve uygulama Gülsen'e ait.

Hindistan cevizli portakalli tatli
(2 x 12lik muffin tepsisi icin)

4 yumurta
1/2 SB seker
1 vanilyali seker
1 SB sivi yag
300 ml taze sikilmis portakal suyu ya da hazir 100% portakal suyu
1 portakalin kabugu (rendelenmis)
150 g hindistan cevizi
½ SB un
1 kg irmik 1/2 kg irmik
1 ½ paket kabartma tozu

serbet

Hepsini karistirip kasik yardimiyla muffin formuna bosaltilir. 180°C?de 20 dk firinlanir. Soguduktan sonra damak zevkine göre hazirladiginiz serbeti dökülür. Servis yaparken biraz hindistan cevizi serpistirilir. Afiyet olsun!

Perşembe, Ekim 13, 2005

Iftar tatlilari I: Zerde

Bazilarinizin bildigi gibi bu hafta Almanya'dayim Ramazan'in tadini cikariyoruz. Iftarlarimiz her anlamiyla leziz ve doyurucu geciyor akraba, tanidiklar ve arkadaslarla. Ya annemlerdeki davetlerden ya da arkaslara gittigimiz davetlerde gönlümüzü ve karnimizi doyuruyoruz herkes gibi. Resimdeki tatliyi Gülsen evvelsi gün davet icin hazirladi.
Zerde
Tarif: Özcan Ozan "Entführung in den Serail" kitabindan ve
4 kisilik kisi sayisina göre bir arttirmaya gidilebilir.

½ tatli kasigi safran
½ fincan sicak su
75 gr basmati pirinci
1 l su
250 gr seker
6 yemek kasigi gül suyu
3 yemek kasigi nisasta

Safran sicak suyun icine birakilir ve bir kenara konur. Tencerenin icinde 1 l su ve basmati pirinci 25 dakika pisirilir. Pisirme isleminden sonra seker, gül suyu, nisasta ve safranli su ilave edilir. Hepsi güzelce karistirilir ve 4 dakika muhallebi gibi göz göz olana dek pisirilir. Sonra servis tabaklarina bosaltilan zerdelerin üzerine arzuya göre nar yada camfistigi serpistirilir. Soguduktan sonra servis yapilir. Afiyet olsun!

Çarşamba, Ekim 12, 2005

Incirli Tart

English
Bu incirli tarti 10 gün önceki Pazar yapmistim. Lezzet dergisinin Eylül sayinsinda incirli tart vardi tart tatin misali pistikten sonra ters yüz edileninden. Internette de bir cok arama yaptim bir türlü istedigim gibi tarif bulamadim. Gezerken Delicious Day'deki detayli olmayan tariften etkilenerek yola koyuldum. Tart hamurunun icinde badem oldugundan bahsediyordu. Ben de incire findik yakistirdim. Sanirim birazcik da son zamanlarda herseye badem koyma yogunluguma alternatif olarak. Üstüne öylesine incirleri yerlestirmek istemedigim icin incir dilimlerimi degisik bir serbette (sicak) beklettim tartin üzerine yerlestirmeden.
Sevgili Dilek sadece tart hamurumun tarifini ölcülü veriyorum. Serbeti el karari hazirladigim icin ve dayandigim belirli bir tarif olmadigi icin ölcülü veremiyorum. Bu arada seve seve kiydik bu güzele;) Yapip disari cikmistik eve döner dönmez kiydik:)

Findikli tart hamuru
125 gr bardagi un
125 gr bardagi toz findik
125 gr tereyag, oda sicakliginda
100 gr seker
1 yumurta sarisi
bir paket vanilya sekeri
kasik ucu kadar tarcin
kasik ucu kadar toz kaküle
bir cimdik tuz
Hamur icin malzemin hepsini yogurdum. Buzdolabinda 1 saat yerine önceden yaptigim icin galiba nerdeyse bir gün dinlendirdim. Cikarip tart hamunuru tekrar kisa bir yogurdum, kalibimi hamurla kapladim. Tekrar incirler hazirlana kadar buzdolabinda bekletim.

Incirleri icine yatirdigim sicak serbet:
Incirleri icine koyacagim serbet(?) icin 10 kadar (kabugu bicak ucuyla delinmis) bütün kaküleyi az bir su da demledim. Limon suyu, gül serbeti ve yine 2 yemek kasigi karamel ekledim. Evde önceden baska bir tariften kalan kocaman bir bardak karamelimi gördügünüz gibi heryere ekliyorum seker yerine;) Serbette beklettigim incirleri tart hamurunun üzerine yerlestirerek firinladim. Ben üc kücük kalip kullandigim icin 15-20 dakikada oldu. Siz diger tart tariflerinizde kullandiginiz süreyi kullanin. Afiyet olsun!
Öneri findiklar daha iri olabilir veya kavrulmus iri cekilmis findikta serpilebilirdi incirin üzerine. Yedikten sonra aklima geldi.
Ilk kez kaküle ve tarcin yan yana kullandim. Düsündügüm gibi carpmadi birbirini. Gerci hamurdaki kaküleyi sanki tarcin kokusu ve lezzeti ile biraz basti. Kaküle tadi alamadim hamurdan. Ama üstteki kaküleyi mutlaka ben farketmesem de desteklemistir:)