Cuma, Ağustos 12, 2005

SHF#11: Coffeecomb Cake


On Zorra's blog I read the reminding announcement for the event. I checked the theme out and decided to participate for the first time. The theme which loveSicily has chosen was coffee. The nice saying of Sheik Abd-al-Kadir on their (Katia and Ronald) website coupled with my love for Turkish coffee motivated me to take an action. Let me try to translate an old Turkish saying:

"Neither coffee wants my heart nor coffeehouse.
Coffee is the pretext, your company is the cause."

I baked a yeast cake with coffee. The original recipe was with cinnamon and sugar. Instead of these, I used Turkish coffee and an instant chocolate drink mix. Zinnur und me named this cake "coffee balls cake". While I was baking this cake my hard working son helped me out.

Here is the recipe:


For the dough:

3 cups flour
1 egg
¼ cup melted butter
1 teaspoon baking powder
1 tablespoon yeast
a pinch of salt
½ cup sugar (better taste and put more if necessary)
1 cup warm milk

To roll the balls of dough in:
A mixture of instant chocolate drink mix (Nesquik) and Turkish coffee

Prepare a dough with all the ingredients.
Allow dough to rise in a warm place for 15 minutes.
Take hazelnut-sized pieces and roll into balls.
Coat the balls with the mixture of coffee and Nesquik.
Put the balls in the baking pan.
Bake at 160°C for about half an hour.



Serve the cake with a sauce or glaze. Originally sweetened condensed milk was used as glaze. We had vanilla sauce instead.










Today when I was enjoying the cake with a friend, we both thought that it would go well with a chocolate sauce or a coconut milk sauce.Fantasy has no borders and coffee enhances your fantasy!





Here is another nice Turkish saying:
"A sip of Coffee makes you grateful for 40 years."



Perşembe, Ağustos 04, 2005

Sandra'nin Pazar Pastasi


Kirazli yogurt pastasi
Bu pasta su son Locarno'da gecirdigimiz pazardan degil ondan önceki pazardan. Sandra ve Richard'a gitmistik o pazar. Gecen haftanin tarifleri ve resimleri gibi bu hos günden kalan bu güzel pasta dosyalarda kalanlardan. Pasta güzeldi, bakmayin resim cekende is yoktu! Cektigim resimler ya net degil yada asagidaki dilim resminde oldugu gibi iyi ortalanmamis. Ustalarin yaninda resim cekmeye eli uzanmiyor insanin diyip kendimi korumaya alirmisim;) Tarif hemen tercüme edilir edilmez ekleniyor! Sadece kisa bir aradan sonra simdi bilgisayar basina tekrar döndügümü bilin istedim!
Tarifin orjinal adi Singapore-Sling-Schnitten fakat Sandra icine orjinal tarifdeki gibi 75ml cin kullanmadigi icin adina Kirschjogurtkuchen(Kirazli yogurt pastasi) diyor. Orjinal tarifdeki jelatin yerine ise agar agar / bitkisel jelatin kullanildi. Sandra ve ben ikimizde simdiye agartine (agar agar iceriyor)kullandigimiz icin sade agar agarin özelliklerini daha yeni ögreniyoruz. Dikkat cok cabuk donuyor! Sandra'da bu kadar cabuk donacagini düsünmedigi icin kremayi hazirlarken süprizle karsilasmis ve krema bölümü pörtüklesti diye rahatsiz oldu fakat tabi ki lezzete hic bir etkisi yoktu. Resimde gördügünüz gibi zaten öyle pörtüklü de degildi.

kek icin:
150 gr un
30 gr kakao
3 silme cay kasigi kabartma tozu
150gr seker
1 poset vanilya sekeri
4 orta boy yumurta
150gr tereyag
Bu malzemeden bir kek hamuru hazirlayin. Bir kaliba dökün (tarifte kalip 26x26 boyutlarinda). 180° 30 dakika kadar pisirin. Firindan cikarilir sogumaya birakin.
Dolgusu icin:
370 gr konserve kiraz veya visne
200ml kiraz suyu ya da konservenin suyu
25 gr nisasta
30 gr seker
500gr hazir kirazli yogurt
8 yaprak jelatine denk gelebilecek kadar agar agar
75ml kiraz suyu
50ml limon suyu
50gr pudra sekeri
400ml cig krema
Kiraz suyundan iki kasik ayirip nisastaya ilave edin, karistirin. Kiraz suyunu sekerle beraber kücük bir tencereye koyup kaynatin. Kiraz suyu kaynayinca sivi nisastayi ekleyin. Tencereyi ocaktan alin konserve kirazlari ilave edip karistirin. Bu karisimi kekin üstüne kenarlarindan bir santim birakarak sürün.
Kremayi cirpin. 75ml kiraz suyunu, limon suyunu, pudra sekerini, agar agari karisitirip posetin üstünde yazdigi sekilde 1-2 dakika kaynatin. Yavas yavas yogurta ilave edin. Hizli calismaniz gerekiyormus bu siviyi yogurda yedirmek icin. Cirpilmis kremayi da hizli bir sekilde ilave edip karistirin. Kremayi pastanin üstüne sürüp saat buzdolabinda dondurun. Üzerini kirazlarla süsleyin.
Tarifde dalgali bir sekilde sürün kremayi diyor. Üstüne kiraz suyundan, sekerden ve jelatinden jöle hazirlayip bu jöleyi krema üzerine gezdirebileceginiz veya actiniz dalgalardan olusan derinlikleri doldurup kirazla süsleyebileceginiz yazili. Ben kraterler olusturarak krater gölleri olusturmak gibi diyeyim buna.

Almanca bilenler orjinal tarifi Sandra'nin bana gönderdigi jpgten okuyabilir
Kaynak: Dr. Oetker Cocktail



Fatin Erge cok akilli bir sekilde Laura'ya bakti o gün, emzigi düsünce kosup vermek cok hosuna gidiyor:) Biz sohbet ederken Jakob'la odasina gidip uzun bir sessizlik olunca babalar ve anneler sasakaldilar! Akilli akilli oynuyorlardi:) Keske hep böyle olsalar!

Salı, Ağustos 02, 2005

1 Agustos Tatili

1 Agustos Isvicre'nin milli bayram günü. Bir millet olma kararini 1292 ilk kez vermis olduklari kabul ediliyor ve kurulusu hakkindaki rivayetleri (Wilhelm Tell oyunundaki) bugünün bayramini kutlama seklini etkiliyor tabiki. Dün aksam sembolik olarak atesler yakildi balkonlarda mum seklinde olsa dahi:) Ha her tarafi bayraklar yerel ve Isvicre bayraklari süsledi. Onun disinda iste bu yukarida gördügünüz ekmeklerden, ekmekciklerden bayrakli bayrakli satildi ve yenildi. Ben resimdekini cuma firindan aldim ve 1 agustos olmadan tükettik. 1 Agustos artik hotelde kahvaltiya yedik 1 Agustos ekmekciklerimizi. Ekmegin hic bir özelligi yok bildigimiz herzaman yedigimiz mayali brioche/rosinen brötchen'in üzümsüzlerindendi. Gerci Cumartesi günü tuzlu ekmegini de gördüm markette sanirim pazarlama alani genisletilmis bayram ekmeklerinin;) Hakkinda bir arastirma google gezisi yapmadigim icin isimlerini yaziyorum belki aranizda hakkinda daha cok sey ögrenmek isteyen vardir. 1. August-Weggen/ Brioche du 1er août/ Brioche del 1° agosto. Gecen spor bayraminda da katilan cocuklara geleneksel ekmek dagitmislardi, bu ekmek dagitma isi benim cok hosuma gidiyor:) Cocuklarin eglenceden sonra o hic katkisiz ekmekleri yiyislerini görecektiniz sanki cikolata yiyorlardi:) Cumhuriyet Bayrami'nda Türkiye'de de düsünülebilir aslinda Cumhuriyet tatlisi, ekmegi cikarip satmak:) Piyasa aciklari ile ilgilenler icin fikir olabilir. Tabii bir de masali olmali böyle bir ürünün;)

Neyse biz bu tatilden yararlanip uzatilmis haftasonu tatiline ciktik. Locarno, Bellinzona, Lugano ve onlarin etrafindaki bircok yeri gezip geldik. Daga ciktik, vadiye indik, göle(denize) daldik, nehir kenarinda yürüyüs yaptik. Ha bir de yarim gün Swissminiatur'da (Melide) cok hos vakit gecirdik. Fatin Erge'nin bu kadar zevk alacagini ve herseye saldirmadan yaklasip bakacagini düsünememistim.
Inanilmaz ama gercek cici pansiyonvari hotelimizin resmini buldum simdi nette. Ayrica bu sayfayi Isvicre'de tatil yapmak iyi, güzel ve hesapli bir hotelde kalmak isteyenlere öneririm. Biz arkadas tavsiyesi üzerine bulduk kaldigimiz yeri. Fakat bu kitapcigi ve icindeki hotelleri bildigimiz kadariyla iyi buluyoruz. Bu arada gezdigimiz yerlerde en az Lugano'yu sevdim oysa Ticino (Tessin'e) gidis sebebimiz Italya'dan dönerken hayran kaldigim Lugano gölü idi. Hos bir tesadüf mü ki, Italya'dan dönerken mola verdigimiz dagin karsisindaydi kaldigimiz yer:) Aslinda Ticino kantonu kücük bir Italya. Herkes italyanca konusuyor, gölleri, havasi ve yemekleri (herzaman olmasa da) Italya atmosferi veriyor. Son bir haftada biraz Fransa (Lozan) biraz Italya yasadik yani. Herhalde Isvicre bundan cok seviliyor, kücük bir avrupa, her yerine her zaman kolaylikla ulasabilecegin bir avrupa. Anlasilan ben yavas yavas Isvicreyi sevmeye basladim;)


Castelgrande / Bellinzona