Pazartesi, Mayıs 16, 2005

Gülriz Sururi'nin Mutfagindan Annemin Mutfagina


Bu yemek benim haftasonu ilk gün yemegimin ana yemegi idi. Bu baslikta da belirtigim gibi annemin Gülriz Sururi'nin " A la Luna" programinda (1995in birinci yarisinda) ögrendigi bir yemek. O gün bugündür annemlerde cok sevilerek yapilan ve yenilen bir yemek.(Haftasonu misafir cocuklar hic mi hic sevmedi haberiniz olsun:)) Evlendikten sonra benim de severek misafirlerime yaptigim bir yemek. Annemin not aldigi defterde malesef bir isme rastlamak mümkün degil, kizartilmis kabak yataginda kavrulmus kekikli et üzeri püreli kasarli graten denilebilir özetle:)
Ben tepsime göre yaptigim icin ölcülerle mutfaginizda kendiniz biraz oynayacaksiniz ama Gülriz Sururi'nin iki kisi icin verdigi ölcü su:
300g kuzu kusbasi, 1kabak , 1 paket patatesezmesi, 100g rendelenmis peynir, kekik, tuz, karabiber, 2yk un, luna

Lezziz, adi bilinmez!
500gr kuzu kusbasi,

500gr ciger kusbasi,

tepsimi kapatacak kadar kabak*

3 paket patatespüresi,

rendelenmis peynir,

kekik, tuz, karabiber, un

- kabaklarimi* dilim dilim kestim ve kizartim. Firintepsime dizdim.

(*biz bir sira kabak bir sira patlican yapiyoruz fakat patlican kasede pilavda olunca ben sadece kabak yaptim)

- etimi ve cigerimi bir kase icinde unladim ve kekikledim.

- bir tavaya zeytinyagi koydum ve tekrar biraz kekik ekledim(seviyorum ya:)). Önce etleri ekleyip biraz kavurdum. Etler pismeye baslayinca cigerleri ekledim. Onlarida kavurduktan sonra kabaklarin üzerine yaydim.

- patates püremi hazirladim. Ve etlerin üzerine sürdüm.

- rendelenmis kasari üzerine serpistirerek önceden isinmis firina verdim 15 dakika.

Voilà!



Patlican Kasede Pilav


Bu pilav yapildigindan bir gün sonra inanilmaz lezzetli idi. Malesef patlicanli görüntüsü belki o kadar istah acici degil. Ben bu tarifi ilk kez orjinaline sadik kalarak patlicanla yaptim. Tarifi sofra dergilerinin biriden yazmis olmaliyim. Ben bu pilavi severek kabakla yapiyorum, onu da bir ara eklerim. Kendimize icine kavrulmus et, tavuk ekledim mi yogurtla tek yemek olarak soframizda yer aliyor.
Patlican Kasede Pilav
1 kg patlican
3 corba kasigi tereyag(ben zeytinyag kullandim)
1 adet sogan
2su bardagi pirinc
1 adet kesme seker
2 su bardagi sicak su
150 mantar
1 corba kasigi dolmalik fistik
kuru nane, tuz
(ben nane yerine kisnis tohumu ekliyorum icine)
- Patlicanlari uzunlamasina dilimleyip, kizgin yagda kizartin.
- Patlicanlari isiya dayanikli ve resimdeki formu verecek bir kaba yarisi disarida kalacak bicimde dizin.
- Iki corba kasigi tereyagini eritin ve ince dogranmis sogani icinde kavurun. Pririncleri ekleyin. 10 dakika daha kavurup, tuz ve seker katin. Sicak suyu ekleyip tencerenin kapagini kapatip pisirin.
- Diger tarafta 1 corba kasigi tereyagini eritin. Yikayip, limonlu suda beklettiginiz mantarlari yagda 5-6 dakika kavurup atesten alin. (Ben mantarlari silip dilimleyip direkt kavuruyorum, limon suyunu üzerine damlatiyorum, limonlu suda bekletmenin amaci tadi olmasada.)
- patlicanlarin üzerine pilavin yarisini dökün. Fistik(ben önce kavuruyorum) ve mantar karisimini da pilavin üstüne yayin. Naneyi serpin. Kalan pilavi mantarlarin üzerine dökün. Sarkan patlicanlari ortaya toparlayin. (ben üzerine basmasi icin tabak yerlestiriyorum kapagin altina, sanki sonra formda kalmasini kolaylastiriyor gibi geliyor.)
-Orta hararetli firinda 10 dakika pisirin. Ters cevirip, dilimleyerek servis yapin.
NOT: kücük firin kaplariniz veya suffle formlarina birer kisilikte yapabilirsiniz cok hos oluyor. Sadece patlicanlariniz (kabaklariniz) kisa kisaysa iyi olur.

patlican uzak

Pazartesi, Mayıs 02, 2005

KüRdAn KeBaP


Misafirime ne pisireyim diye düsünenler kürdan kebaba ne dersiniz? Beni cok saolsun yillardir misafirlerimde sevdiren bir yemek. Tadina bayilan bir arkadasimiz kalanlarini paketleyip Ingiltere'ye götürmüstü, benden sikila sikila istedikten sonra. Esimin dayilarindan biri ziyaretimize geldiginde cok begenmis esine tarifi aldirip iki haftasonu üst üste yaptirmisti bu yemegi. Ben disina sardigim patlicanlari önce kizartip derin dondurucuda sakladigim icin misafir öncesi cok büyük telasta olmuyor. Püf noktasi sanirim baska kürdan kebablardan farkli kilan üstüne döktügüm domates sosu icin zeytinyaginda bol kekik kavurmam. Cok saolsunlar ve hep var olsunlar anneannem ve teyzem beni kendi topladiklari kekiklerden yoksun birakmiyorlar!!! Ben de her firsatta güzel lezzetler icin kullanabiliyorum:)Bu haftasonu misafirimize aslinda sadece kendimize ve yakin arkadaslarimiza yaptigim gibi köfteye cok ince kiyilmamis camfistigi ekledim. Biz seviyoruz siz de sevebileceginizi düsünürseniz gelecek sefere öyle deneyin.

Altaki resme kadar olan bölüm 25 mayis 2005te eklenmistir:
Ben bu tarifi ölcüye göre yapmadigim icin anlatmasi biraz güc ama eminim kendi ölcünüzü cabuk bulacaksiniz.
Ben patlicanlari birkac kilo alip birden kizartip 16ar dilim olarak donduruyorum. 4 kisiye 4er kürdan kebab düsecek sekilde. Bir tepsiye patates dilimleri ile yerlestiriyorum. Patates yerine pilavla da servis yapabilirsiniuz.
Kürdan Kebap
1 kg uzun ve düzgün patlican, ince ince dilimlenip kizartilmis
köfte harci icin:
500g kiyma
1 büyük sogan rendelenmis
1-2 dis sarimsak
1 yemek kasigi salca
sevdiginiz baharatlar
(sosuna koydugunuz baharatla uyuyasak baharatlar tabiki)
tuz, karabiber
iri kiyilmis antepfistigi (istege bagli)
ihtiyaci kadar galete unu

Köfte harcini hazirladiktan sonra sekil verdigim köfteleri patlican dilimlerimin sap tarafina yerlestirip sariyorum. Kürdan süsü disinda patlicanin bittigi yeri tutturmak icinde yerlestiriliyor. Ben biten yerini tepside alt tarafa gelecek sekilde yerlestirip kürdani göze hitap acisindan üstüne kullaniyorum.Tepsiye hepsini yerlestirdikten sonra üzerine bol sos döküp yarim saat firinliyorum 200°de.

Sos icin derince bir tavada zeytinyaginda kuru kekigimi kavuruyorum*(dilerseniz sarimsakla veya nane ile yapabilirsiniz). Illede gerekli degil fakat bir yemek kasigi salca kavuruyorum ben icinde 400gr domates sosu veya konserve domates (ince ince dogranmis) eklemeden. Tepsideki ihtiyacima göre 500ml kadar kaynamis su ekleyip kaynatiyorum. Sos miktari üzerine yag gezdiriyormus gibi degil de daha fazla. Yarim saat icinde buharlasip sivi kalmayacak sekilde.

* aslinda kekigin (diger baharatlarinda kuruda da) aromasini kaybetmemesi icin sosun sonuna dogru eklemek gerekiyor, ben yagda kavrulurken cikardigi kokuyu sevdigim icin olsa gerek hep yapilmamasi gerektigi sekilde yapiyorum:(

Not: Köfte harcini hazirlayip buzdolabinda dinlendirebilirsiniz patlicanlariniza koyulmadan. Daha lezzetli ve daha iyi sekil alir olacaktir harc.